Voor opnames en/of info: 03 280 32 55 | mi.cardiologie@zna.be

 

Cardiale NMR

Wat is een cardiale NMR?

Een cardiale NMR (of cardiale MRI) is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van snel wisselende magnetische velden om gedetailleerde beelden te maken van alle lichaamsstructuren, inclusief bewegende organen zoals het hart. Met deze techniek krijgt uw cardioloog een optimaal beeld van de grootte van de verschillende hartkamers en grote bloedvaten, van de dikte van de hartspierwand, van de structuur en functie van de verschillende hartkleppen en eventueel aanwezig littekenweefsel kan in het licht gebracht worden.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • U dient zich nuchter aan te bieden op de dienst NMR. De verpleegkundige plaatst een infuus, waarlangs eventueel contraststof kan toegediend worden. U ligt op de onderzoekstafel, die tijdens het onderzoek in het scantoestel heen en weer kan/zal bewogen worden. Gezien het toestel bij het maken van de beelden veel lawaai opwekt, krijgt u tijdens het onderzoek een koptelefoon op. Na de opnames dienen de beelden nog bewerkt te worden, zodat u het resultaat na enkele dagen met uw behandelend cardioloog kan bespreken.
  • Belangrijk om weten: personen met een ingeplant toestel (pacemaker, defibrillator, pijnpomp, neurostimulator) of een recente prothese (knie-, heup, elleboog-, schouderprothese) mogen absoluut geen NMR-onderzoek ondergaan tenzij met akkoord van de desbetreffende arts.