Voor opnames en/of info: 03 280 32 55 | mi.cardiologie@zna.be

 

PCI (stentimplantatie)

Wat is een PCI?

PCI of percutane coronaire interventie is een behandeling die meestal aansluit aan een coronarografie. Het kan ook op een ander tijdstip doorgaan.  Met een coronarografie brengt de arts de kransslagaders in beeld. Zo kan men vernauwingen of een acuut hartinfarct opsporen.

U krijgt één of meerdere stents ingeplant om de vernauwing(en) van de kransslagaders open te maken of te dilateren (ballondilatatie, stentimplantatie, PTCA).

Een stent is een klein metalen veertje dat de arts samen met een luchtledig ballonnetje via een voerdraad door de katheter tot voorbij de vernauwing inbrengt. De stent zorgt voor een metalen stutting aan de binnenzijde van de kransslagader.

Bij een acuut hartinfarct is het van groot belang de verstopte kransslagader zo snel mogelijk open te maken.  Hoe langer de bloeddoorstroming gestoord is, hoe groter het gevaar op afsterven van het hartspierweefsel als gevolg van zuurstoftekort.

Hoe verloopt de behandeling?

  • De procedure verloopt zoals bij een coronarografie.
    Aan de hand van de digitale beelden van de coronarografie voert de arts de stentimplantatie uit.
  • Via een kort hol buisje (sheath) in uw pols of lies schuift de arts verschillende katheters. Via een fijn draadje door de katheter brengt men de stent samen met een luchtledig ballonnetje tot voorbij de vernauwing in de kransslagader.  
  • Na het opblazen van de ballon ontplooit de stent zich en drukt in de vaatwand. Na het luchtledig zuigen en weghalen van het ballonnetje  blijft de stent achter in het bloedvat. Het opblazen van het ballonnetje kan een onaangenaam gevoel geven op de borst. Dit verdwijnt snel. De stent zorgt voor een metalen stutting aan de binnenzijde van de kransslagader.
  • Soms treedt een nieuwe vernauwing op in de stent door littekenweefsel (in-stent-restenose). Bij een verhoogd risico op een nieuwe vernauwing plaatst de arts een speciaal type stent (drug eluting stent of DES). Een drug eluting stent is bekleed met medicatie die de vorming van littekenweefsel afremt.
  • Om klontervorming in de stent te voorkomen, zal men u medicatie voorschrijven (Aspirine of Asaflow in combinatie met Plavix, Brilique of Efient).  Het is heel belangrijk dat u de voorschriften juist navolgt.
  • De nabehandeling is identiek aan deze van de diagnostische coronarografie.
  • U blijft een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

      Bekijk ook de bijhorende film

Download de brochure: