Voor opnames en/of info: 03 280 32 55 | mi.cardiologie@zna.be

 

Ablatie

Wat is een ablatie?

Hartritmestoornissen kunnen op twee verschillende manieren behandeld worden: ofwel door de ritmestoornis te onderdrukken met medicatie ofwel door de ritmestoornis te genezen met een ablatie.

Een ablatie betekent dat de oorzaak van de ritmestoornis ter plaatse in het hart wordt behandeld. Door gebruik te maken van warmte of koude-energie wordt de elektrische storing in het hart verholpen. Elke ritmestoornis zowel van de voorkamers als van de kamers komt in aanmerking voor een ablatie.

Hoe verloopt een ablatie?

  • De arts prikt een bloedvat aan in de lies. Via dit bloedvat worden dan kleine buisjes, ook wel katheters genaamd, tot in het hart opgeschoven. Deze katheters meten de elektrische signalen in het hart. Door het hart op deze manier zorgvuldig en millimeter per millimeter te onderzoeken, wordt de oorzaak van de ritmestoornis opgespoord.  Via deze katheters gebeurt de eigenlijke ablatie: enkel de cellen die verantwoordelijk zijn voor de ritmestoornis worden heel nauwkeurig uitgeschakeld, zodat het normale hartritme niet meer verstoord kan worden.

Lees hier onze brochure                            Bekijk ook hier de bijhorende film